Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
[...] (sukraloza), naturalne aromaty, przyprawy W 100 g ketchupu znajduje się 45 kcal. Węglowodany 8,2 g (w tym 8,2 g cukrów), tłuszcze poniżej 0,5 g (nasycone poniżej 0,1 g), białko 1,4g, sól 2 g Plusy: znacznie niższa zawartość cukrów prostych, smak nieodbiegający od innych produktów o wyższej zawartości cukru, cena porównywalna z konkurencją, [...]
Gotowe mięso mielone to produkt wysoce przetworzony, najczęściej z kiepskim składem, czy zatem lepiej go unikać? Czy w sklepowych lodówkach jest szansa na znalezienie dobrej jakości gotowego mięsa mielonego? Na co zwracać uwagę przy zakupie i czym się kierować? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć na podstawie przygotowanego zestawienia. Choć [...]
Redukcja zazwyczaj zwiększa zapotrzebowanie na produkty zawierające białko. Wiąże się to z tym, że białko działa antykatabolicznie, zabezpieczając nie tylko tkankę mięśniową, pod względem ilości aminokwasów potrzebnych do utrzymania bilansu azotowego na dodatnim poziomie, ale i zabezpiecza tkankę mięśniową pod kątem energetycznym, pomimo tego, że [...]
[...] tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także witaminy E, magnezu, cynku, selenu i miedzi. Jeśli do płatków owsianych dodamy owoc oraz źródło białka – nabiał lub odżywka białkowa oraz orzechy – uzyskamy pełnowartościowy, smaczny i sycący na długo posiłek. Chude mięso Jedzenie mięsa to świetny sposób na włączenie do diety dużej ilości białka, [...]
Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]
W propagandowym filmie opublikowanym na kanale „60 Minutes Australia” pojawiła się nieprawdopodobna scena. Rzekomą ofiarą zielonej herbaty stał się Matthew Whitby, w materiale wideo pokazywał blizny po operacji. Musiał poddać się przeszczepowi wątroby, gdyż według lekarzy zostały mu dwa tygodnie życia. Podsumowanie Wątrobę niszczą np. napoje [...]
Budowanie masy mięśniowej nie posiada uniwersalnej receptury. Nie ma złotego środka, który można wykorzystać u wszystkich osób i który to spowoduje, że każdy będzie budował dobrej jakości mięśnie, minimalizując odkładanie się tłuszczu. Oznacza to, że jedna strategia żywieniowa, która danego osobnika prowadzi na szczyt formy, dla drugiego może [...]
[...] i jądrach komórkowych). Dialdehyd malonowy (MDA). Jest to bardzo reaktywny związek o działaniu mutagennym. Powoduje uszkodzenia błon komórkowych oraz narusza struktury białkowe komórek doprowadzając do ich wcześniejszego starzenia się. Z drugiej strony po treningu siłowym ilość 8-OHdG w grupie nie stosującej farmakologii wzrosła o 48.3%, a [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Istnieje wiele rodzajów substancji farmakologicznych, które mogą mieć wpływ na pozbywanie się tłuszczu podskórnego czy wisceralnego. Niestety większość z dostępnych na czarnym rynku może spowodować ciężkie powikłania zdrowotne (beta-mimetyki, fenfluramina, sibutramina, fentermina) lub zabić (DNP). Niektóre ze środków stosowanych do leczenia [...]
[...] np. WPC wystarcza na ~3-3,5 h, kazeina oraz jajka na 6-7 h) oraz w ciągu 1-3 h po zakończeniu wysiłku. Jako taki posiłek przedtreningowy wcale nie musi być zbyt bogaty w białko, a potreningowy w tłuszcze. To nie znaczy, że tych makroskładników ma tam w ogóle nie być. Podobnie jak we wcześniejszym przykładzie, należy pamiętać, iż [...]
[...] swoich założeń. Gotowa dieta i menu na 3 dni Dzień pierwszy Energia 2287 kcal. Białka 163 g Tłuszcze 69 g Węglowodany 275 g Śniadanie Płatki owsiane z jogurtem, odżywką białkową, orzechami i FRULOVE ALLNUTRITION WHEY PROTEIN 20 g Płatki owsiane 70 g Jogurt naturalny 2% tłuszczu 250 g Orzechy włoskie 12 g ALLNUTRITION PASSION FRUIT & [...]
[...] w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać do swojego menu [...]
Ciąża może być jednym z najbardziej ekscytujących i szczęśliwych doświadczeń w życiu kobiety. Jednak dla niektórych przyszłych mam może to być również stresujący czas. Internet, czasopisma i reklamy zalewają kobiety poradami, jak zachować zdrowie podczas ciąży. Informacje o tym, które suplementy są bezpieczne, a które często nie, różnią się w [...]
[...] rolę w metabolizmie witaminy A: Wytwarza żółć, wspierając efektywne wchłanianie jelitowe składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A. Wytwarza białko wiążące retinol 4 (RBP4), które dystrybuuje witaminę A, jako retinol, do tkanek obwodowych. Zawiera największą ilość witaminy A w organizmie, głównie w postaci estrów [...]
[...] przeciwciał, które są niezbędne do zwalczania infekcji. Odgrywa ono również rolę w regulacji poziomu cukru we krwi, metabolizmie tłuszczów i funkcji energetycznej. Pokarmy białkowe składają się z aminokwasów. Część z nich to aminokwasy egzogenne, co oznacza, że musimy je pozyskiwać z pożywienia, ponieważ organizm nie może ich sam wytworzyć. [...]
[...] aby zjadać wszystkie z nich. Jeśli jednak chcesz spróbować wszystkiego, co znajduje się na stole, skup się wpierw na tym, co najbardziej lubisz, najlepiej, aby było to białko i warzywa, natomiast potrawy mniej atrakcyjne dla Ciebie, jeśli musisz w ogóle po nie sięgać, niech będą serwowane w wielkości jedynie symbolicznej tak, aby tylko ich [...]